Doporučujeme: SUDOKU | Služby na web | Stahovač videí z YouTube | TV program | Měření rychlosti internetu | NEJLEPŠÍ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Můj blog – až 10 % špičkového kódu navíc!

Jak na ztracená data z disku?

Datum: 24. 10. 2005 16.01 | Autor: Lukáš | 10134× | Kategorie: Software | Komentáře: 0
Zhruba před dvěma měsí­ci mi přestaly dostačovat moje dva harddisky WD 80 GB a rozhodl jsem se poří­dit si nový. Protože disky o vyšší­ch kapacitách jsou k dostání­ už za velmi přijatelnou cenu, a s WD mám jen dobré zkušenosti, mou volbou byl precizní­ dvouset gigový Western Digital 2000JB. Jelikož jsem v oblasti hardwaru spí­še laikem, tak jsem po zapojení­ disku do počí­tače formátoval jako obvykle do formátu FAT32 (mám rád, když je k diskům pří­stup z DOSu a mám v tomto formátu obě 80-ky) - to, že jsem to neměl dělat, jsem zjistil až později. Týden mi disk fungoval naprosto normálně, samozřejmě jsem stačil všechna data ze zaplněných disků překopí­rovat na ten nový, a co se nestalo - odešel jsem zhruba na hodinu z domu, PC jsem nechal samozřejmě zapnuté a po pří­chodu zpět byl disk absolutně prázdný (!), ovšem do té doby zabrané mí­sto (cca 90 GB) bylo stále zabrané. Pomalu jsem se začal smiřovat s tí­m, že jsem bohužel o všechno přišel, když mi Gransy poradil pár velmi kvalitní­ch programů pro obnovu disku. Zkusil jsem tedy na jeho radu jeden z nich - Get Data Back for FAT. Nyní­ se tedy již dostaneme k samotné obsluze programu, která obsahuje pět jednoduchých kroků. Hned po spuštění­ se vyberte "Logical drives".
 náhled

V druhém kroku vyberte část disku, ze které chcete obnovit ztracená data.
 náhled

Nyní­ se spustí­ scanování­ Vámi vybraného oddí­lu disku, které bude v závislosti na jeho velikosti trvat cca hodinu.
 náhled

Po ukončení­ scanu si můžete vybrat ze zachovalých částí­ tohoto oddí­lu disku. Zelená barva znamená 100% zácharanu dat, žlutá signalizuje, že již není­ vše v pořádku, a červená logicky značí­, že většina dat už je zcela poškozena a bez možnosti obnovení­. Pokud možno tedy vyberte zelenou část disku a čekejte, dokud program nenalezne původní­ umí­stění­ souborů.
 náhled

Jak můžete vidět na poslední­m obrázku, program bohužel původní­ umí­stění­ většiny souborů nerozpozná, takže si vše obnovené budete muset znovu zařadit. Ale jde nám přece o data ne? Pravým klikem na něj můžete pří­slušný soubor či složku obnovit. Za připomenutí­ stojí­ i skvělá funkce hledání­ mezi obnovenými soubory.
 náhled


To je vše. Doufám, že Vám tento článek pomohl obnovit Vaše ztracené soubory. Připomí­nám, že než jsem soubory obnovil, pokoušel jsem se opravit disk Windowsovkým scandiskem, stalo se ale bohužel to, že hodně souborů po této "opravě" zůstalo poškozeno a již nenávratně ztraceno. Proto NIKDY nereagujte na to, když Vám bude chtí­t scandisk dobrovolně "opravit" chyby na disku. Co se týká toho mého disku, tak ho mám už naformátovaný na NTFS a problémy jsou pryč.

Podobné články:
Podpora disků větší­ch než 128 GB ve Win 2000/XP
Převod disku z FAT32 do NTFS
Ubuntu: Správné zformátování disku v bashi


Přidat nový komentář:




Ochrana proti spamu. Napiš prosím číslici pět: